top of page

Vår Framtid

När kopparnätet bara blir nätet...


Nu när den mörka tiden smyger på oss, och tristessen sakta infinner sig, så kan man börja fundera på hur och vad man gör för att hålla ut tills ljuset kommer tillbaka.

”Dumburken” är en stor del av alla människors vardag, och har varit så sedan 1950-talet. Genom åren, så har nu denna dumburk utvecklats från en stor klump på vår finaste möbel i vårt hems centralaste del, till en uppsjö av olika varianter. Numera tar den knappt plats och går inte bara att hitta i varje rum, utan du bär den alltid på dig. Den används inte bara vid specifika tillfällen, utan när du vill. Du är inte längre tvingad att se på det som erbjuds, du kan välja vad du vill se, dessutom kan du söka upp information om allt, när du behöver informationen. Aldrig förr har man kunnat laga och tillverka saker på egen hand som nu, med den information som finns på nätet.


Den här utvecklingen har inte bara förstört poängpromenader och mytomaners "faktaförklaringar". Den har även börjat ställa krav på vår infrastruktur.


Hur ser då vår framtid ut?

(För oss som inte bor i staden och faktiskt kan se stjärnfall på natten)


Tja, det är ju sagt att kopparnätet kommer att avvecklas helt innan 2020. Det sker och har redan skett på olika orter runt om i landet.

Men än så länge har inte jag inte läst eller hört något om när detta skall ske i våra områden.


Din teleoperatör är dock skyldig att ta fram en fungerande lösning till dig innan kopparnätet stängs ner. Enligt lagen har du rätt till en fungerande hemtelefon och internetuppkoppling på 1 Mb/s, men det kan medföra extra kostnader och ditt behov kan också vara större än vad 1 Mb/s förmår täcka. I praktiken är 1 Mb/s långt ifrån tillräckligt för de flesta.


Den tid vi spenderar framför en skärm idag har ökat till gigantiska proportioner. Många av oss sitter framför en skärm under en hel arbetsdag, sen tillkommer den ”privata” skärmtiden, som ligger på 2-4 timmar per dag, rent statistiskt sett. Det är en rejäl skillnad från den tid då man bänkade sig i soffan för att se Hylands Hörna en gång i veckan (försvann du där?, googla det i så fall)


Låt oss se över våra två alternativ på dagens ”TV” underhållning...


TV = Linjär sändning Det innebär samma program, samma tid, på samma kanal.


Streaming = Strömning Det innebär vad du vill se, när du vill se det.


Bara den förklaringen visar ju vilket alternativ det lutar åt för framtiden.

Vad händer då med ”Live” sändningar? (VM, OS, Melodifestivalen, nyheter och Idol mm.) Dessa streamas live redan nu. Man kan välja att se live, eller titta vid ett senare tillfälle om man inte har någon hemma som gärna vill förstöra det nöjet med att avslöja vinnaren, precis när du satt dig till ro.


Förutom den logiska ekonomiska förklaringen vad som händer med ”Linjära sändningar” vid uteblivna reklamintäkter och betalande kunder, så har vi en annan aspekt att ta hänsyn till, när det gäller dom här 1 Mb/s som vår operatör är skyldiga att ge oss åtkomst till när kopparnätet försvinner.


Det är den tekniska utvecklingen...


Steget från svartvit TV på 50-talet till färg TV som kom 1970, var revolutionerande. Likaså var steget till digital TV i slutet på 90-talet med dess boxar vid sidan av. I och med den digitala tekniken, blev bildkvaliteten vad dagens tillverkare slåss om att briljera med.

Idag går tekniken så snabbt att du knappt hinner packa upp den senaste tv apparaten förrän en bättre, större och fräckare modell står i hyllan på Elgiganten.

Bildkvaliteten i form av 4K kräver ett starkt bredband.

Det betyder dock inte att just du skall falla i fällan och köpa den allra senaste tekniken. Det lämnar jag till dom välbärgade tekniknördarna.

Jag vill bara påpeka att dagens tv apparater, vare sig du streamar eller tittar på markbunden TV, kräver en del bandbredd.

Det kommer inte bli hållbart i längden med vårt maxade 8 Mb/s ADSL via ett kopparnät som vi inte vet hur länge det kommer finnas kvar.

Speciellt inte med det krav våra barn och ungdomar har i dagens samhälle.


En annan liten, men inte obetydlig faktor, är hur vårt fibernät förmodligen kommer att påskynda processen att avveckla kopparnätet.

Vi börjar närma oss 720 medlemmar, och det är en stor majoritet av alla året runt bostäderna som idag betalar för tjänster via kopparnätet.

När en så stor andel i våra områden slutar betala för fast telefoni och ADSL, så kommer det inte vara speciellt högintressant att ha kvar det. Jag tvivlar på att underhåll kommer utföras, så det räcker med att Gudrun kommer och hälsar på igen, för att tvinga de kvarvarande till att byta till mobiler och 4G lösningar, eller gå med i vår förening till en avsevärt högre kostnad.


Tack för ordet!


Ps. Den skrivna texten är en generös blandning av egna åsikter och fakta från nätet.

417 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Det var vår batteribackup som stannat, efter en omstart kom allt igång igen!

bottom of page